Baklava je jedna od najstarijih poznatih turskih poslastica. Originalna turska baklava je inače baklava s mljevenim pistacijima a nama je možda najviše poznata ona s orasima na našim prostorima koja se najviše i priprema.

Sastojci za tirit: 

– 500 g brašna
– 2 Jaja
– 125 g maslaca

Priprema:

U brašno naribati maslac i sjediniti ga a u drugu posudu umutiti jaja i polako dodavati i umijesiti u tvrdo tijesto. Tako tijesto naribati kroz ribež u tepsiju da bi se dobile sitne mrvice i prosušiti u pećnici do zlatno žute boje.
Sastojci za baklavu

– 25 tankih kora za baklavu
– 60 dkg mljevenih oraha (neke možete i sitno narezati i pomiješati sa mljevenim orasima)

U pouljeni protvanj na dno stavite 5 kora. Svaku koru namastite sa istopljenim maslacom. Na tih 5 kora stavite sloj oraha, zatim opet stavite 5 kora. Na tih 5 kora pospite tirit. Tirit prekirjte opet sa 5 kora, a na kore pospite orahe. Trebalo bi ići 2 reda oraha, 2 tirita. Naizmjenični slojevi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi (kad se izreže). Najgornji sloj kora se premaže maslacom. Prije pečenja baklava se izreže u rombove i zatim peče na srednjoj temperaturi oko 150°C 60 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Dok se baklava peče, pripremiti agdu od šećera i vode koja treba kuhati 10-15 minuta. Agdi po želji možete dodati limunov sok. Kada je baklava pečena, topla se zalije agdom i ostavi da se ohladi.

Agda

– 1 kg šećera
– 1  l vode
– limunov sok od 1 limuna (limun možete i narezati na tanke ploške)

Savjet više:
Ako želite nešto moderniju verziju, baklavi dodajte pistacije ili orahe. Smanjite količinu oraha i umjesto njih dodajte mljeveni lješnjak ili pistacije.